UA-123341853-1

Mecki & Mucki van Steiff

25,00

Beschikbaarheid:
1
Model:
20180523
Bestellen

Omschrijving

Deze twee egel figuurtjes, Mecky en Micky, heb je vast wel eens gezien. de egeltjes dateren uit ongever 1950. ze hebben een hoofdje van vinyl en een lijfje van vilt. Deze twee schatjes zijn echte verzamelobjecten van het merk Steiff. Er zijn veel afbeeldingen van op pinterest te vinden. Er gaat ee hele geschiedenis aan deze twee vooraf.
Micky draagt nog het originele Stieff label, mecky daarentegen is het kwijt
Ze zijn 18 cm groot en ik verkoop ze samen voor € 80,00

 

Voor als het je interesseert:


Achtergrondverhaal Mecki
Nostalgie uit de fifties

Mecki: slimme egel met blij gemoed
Het was ergens in de jaren 60 toen mijn broertje van de kapper thuiskwam. Het huilen stond hem nader dan het lachen. Hij had een stekeltjeskapsel. De kapper had het haar precies geknipt zoals onze moeder dat voor ogen stond. Mooie rechte stekeltjes. Het gaf mijn broertje weliswaar een frisse uitstraling, maar het ventje zelf dacht daar heel anders over. Hij vond dat hem iets verschrikkelijks was aangedaan. Maar moeder zei: Lieverd, je hebt nu een echt Meckikapsel! 
Het schijnt dat het toenmalige stekeltjeskapsel inderdaad met het vrolijke egelfiguurtje Mecki te maken had; in Duitsland onder de naam Meckifrisur geïntroduceerd door de hoofdredacteur van het omroepblad Hörzu, Eduard Rhein.
In de jaren 50/60 was het egelmannetje als speelpopje geproduceerd door de Fa Steiff - razend populair. Maar er gaat een heel verhaal vooraf aan het vrolijke, vriendelijke egeltje dat wij kennen onder de naam Mecki.

De Haas en de Egel
Naar verluid heeft de hoofdfiguur uit een 18e eeuws leugensprookje model gestaan voor de latere film-, strip-en speelgoedfiguur Mecki. Het betreft een sprookje dat is ontstaan in de omgeving van Osnabrück en later is opgetekend door de Gebroeders Grimm. Het heet De Haas en de Egel en verhaalt over een egel en een haas die een weddenschap afsluiten. De egel beweert dat hij sneller is dan de haas. Natuurlijk zegt de haas het omgekeerde. Uiteraard gaat de egel met de zege naar huis, want uiteindelijk is het sprookje, nietwaar?

In 1840 werd dit sprookje voor het eerst, in het Nederduits, gepubliceerd voor een breder publiek in de Hannover Volkskrant. Honderd jaar is het egeltje in vergetelheid geraakt, tot het uit de mottenballen werd gehaald om de hoofdrol te spelen in een educatieve animatiefilm, onder productie van de Gebr. Diehl. Vanaf dat moment werd de egel een bekendere nationale figuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de film zelfs ter vermaak getoond aan de frontsoldaten. Maar na de oorlog wachtte het egeltje een echte doorbraak.

Het succes van die eerste film was zo groot, dat er meerdere volgden. In totaal zijn er uiteindelijk achttien films rond de avonturen van Mecki geproduceerd. Alle in de periode 1951 tot en met 1958. De eerste film uit 1939 telt hier niet mee, want toen was de egel nog naamloos.

Hörzu
In 1946 kwam een nieuw omroepblad in de handel: de Hörzu. De uitgever opperde het idee dat het leuk zou zijn om het blad te verbinden aan een herkenbaar figuurtje: een mascotte. Eén van de redactieleden stelde het Grimm-egeltje voor. Zo geschiedde. Het aparte was, dat dit egeltje ondanks de vele vertellingen en de film uit het verleden nog steeds geen naam had. Gekozen werd voor de bijnaam van Hörzu-redacteur Hans Mecklenburg: Mecki.

De Hörzu, kwam direct uit met een oplage van 250.000 exemplaren en werd snel een succes. En Mecki werd al even bekend. Naast stripverhalen en illustraties in de Hörzu werden in de periode 1952-1964 dertien stripboeken uitgegeven rond Mecki en zijn spannende avonturen.

Steiff
Tegelijkertijd zag de Firma Steiff, wereldberoemd om zijn beren en overige knuffeldieren, kans om de licentierechten voor de productie van Mecki-popjes in de wacht te slepen. In 1951 verscheen de eerste meckifiguur, later gevolgd door zijn vrouwtje Micki en hun egelkindjes Macki en Mucki.
Mecki en Micki hadden aanvankelijk dezelfde gelaatsuitdrukking en een grootte van 17 cm. Kort daarop volgden de poppen met een grootte van 28 cm. Later kregen de popjes verschillende gelaatstrekken. Ze zijn altijd gemaakt volgens de Meckis van de Diehl-films. Dit betekent dat de poppen vrijwel onveranderd zijn wat kleding betreft.

Over Van Mij en Co

Athentieke brocante, antiek en meer uit België, Frankrijk en de rest van Europa, met passie voor u uitgezocht.

Neem contact met ons op

Telefoon
0031 (0) 475 573605
E-mail
info@vanmijenco.nl

Facebook

Pinterest