Geen kerst stress

Geen kerst stress

Blogcategorieën
Recente berichten
Geen kerst stress

Geen kerst stress

Geplaatst op 24-12-2019 door Cobie van Helden
twee dagen voor kerstmis vind ik pas ruimte om de kerstboom te zetten en eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg. Natuurlijk heb ik al vele weken kerstmis in huis door de brocante winkel. Maar dit doet me denken aan vroeger. Toen zetten we de kerstboom ook vlak voor kerstmis  en ging hij er pas op 6 januari, met drie koningen eruit.
En vandaag ga ik mij bezighouden met het kerstdiner. De meeste ingrediënten heb ik in huis en ik verheug me op een paar uurtjes kokerellen. Het rondje ‘proefkoken’ heb ik overgeslagen, daar heb ik niet zoveel mee. Ik kies voor traditionele ouderwetse kerstgerechten. Zo hoef ik ook geen stress te hebben over het koken en lig ik er niet wakker van.
Ik denk aan het jaar dat ik een kerstkalkoen ging bereiden. Ik had veel tijd gestoken in het uitzoeken van een recept met een ingewikkelde vulling en ik ging op pad voor de mooiste en grootste kalkoen. Natuurlijk moest die kalkoen gepaard gaan met andere lekkernijen die arbeidsintensief waren.
Ik maakte me van te voren zorgen of ik alles wel zo’n beetje tegelijkertijd op de tafel zou krijgen en kerstavond werkte ik tot laat door en ik sliep er onrustig van.
En zo zette ik eerste Kerstdag met een rood hoofd van de stress, de kalkoen op tafel. Trots sneed ik de kalkoen aan en toen ging iets niet helemaal goed. Het beest ‘vloog’ over de tafel. Het leek wel een modderspoor op het mooie witte tafelkleed…en even was het muisstil, waarna iedereen in lachen uitbarstte. Behalve ik dan… ik begon te huilen van teleurstelling. Het hele kerstdiner was voor mij verpest en het kerstgevoel was op slag verdwenen.
Pas later realiseerde ik mij dat dit helemaal niets met Kerstmis te maken heeft en ik heb me voorgenomen om niet meer naar perfectie te streven. Nu kies ik voor een kerstdiner zonder stress. Ik maak eenvoudige ouderwetse recepten. Geen culinaire hoogstandjes of bewerkelijke gerechten meer.
Ik  geniet met volle tuigen van ons gezin. Hoe iedereen samen gezellig bij de kerstboom en tussen de brocante zit. Het gaat niet zozeer om wat we eten, maar om het samen gezellig eten.
Ik verheug me op morgen, als we hier allemaal bij elkaar zitten. Ik ben blij met de ruimte die ik heb om weer mee te genieten en ook even aan het kind in de kribbe te denken, waar het uiteindelijk allemaal mee begon.
En zoals elk jaar tekende ik het kerstfeest en wens ik iedereen hele mooie, warme en sfeervolle kerstdagen… 

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!