Nette dames

Nette dames

Blogcategorieën
Nette dames
Nette dames Nette dames Nette dames

Nette dames

Geplaatst op 16-7-2019 door Cobie van Helden
Na de akelige ervaring van vorige week, verloopt dit weekend alles vrij rustig.
Stijn en ik belanden op een gezellig marktje. We kijken er op ons gemak rond en nemen de tijd voor een kopje koffie.
En dan liggen ze daar te pronken, oh wat heb ik ze allang nergens meer gezien, laat staan geproefd. Het is alsof ze naar mij lachen en roepen: “neem ons mee!” ik kan ze niet weerstaan en dat hoeft ook niet. Even later loop ik als een blij kind met een zak spekkersen over het marktje. Ze doen me denken aan vroeger, er ging geen zomer voorbij zonder dat we deze heerlijke kersen aten. Het is een heel oud kersenras dat bijna nergens meer verkrijgbaar is en langzaam uitsterft. Ze zijn zooo heerlijk…. Deze zijn voor op de terugweg.
Eerst nog wat inkopen doen op dit marktje waar het er zo vreedzaam aan toe gaat. We hebben geluk, we kunnen een paar mooie items kopen die ik ga bewaren voor de kerst open dagen. Want terwijl een grote groep vakantie viert en geniet van zon, zee, strand en mooie bezienswaardigheden, zijn wij volop bezig met de eerste voorbereidingen van de kerst open dagen. Geen straf hoor… deze winter/kerst open dagen, zijn altijd de mooiste open dagen van het jaar waar ik met heel veel plezier en liefde naartoe werk. Dit jaar zullen ze op 9 en 10 november plaatsvinden. Best wel vroeg maar een week later lopen we sinterklaas in de weg.
Maar goed, voordat ik nog verder afdwaal, op dat marktje dus, ik in de wolken met mijn kersen en Stijn met een blik van ‘stel je niet aan’.
En dan zie ik het vanuit mijn ooghoeken gebeuren; Stijn vraagt de verkoper naar de prijs van een paar emaille kannen en net als hij ze wil pakken, wordt hij door een brutale Nederlandse ‘dame’ aan de kant geduwd die de kannen voor zijn neus weggrist. Ik zie dat hij zich irriteert maar ook beduusd is. Deze manier van zakendoen zijn wij niet zo gewend. Met een triomfantelijke blik in haar ogen loopt de ‘dame’ weg, vast blij dat ze iets in haar karretje heeft nu. Mijn rechtvaardigheidsgevoel komt in opstand en ik zou het liefst iets vervelends tegen haar zeggen, maar mijn fatsoen wint het van mijn frustratie en daar ben ik achteraf ook heel blij om.
Op dezelfde markt, bij een andere verkoper, zien we een prachtige stoel en als we met de verkoper over de prijs onderhandelen en een deal hebben gesloten roept een andere Nederlandse ‘dame’ er in slecht Engels doorheen dat zij wel meer wil bieden. De verkoper gaat er niet op in en laat haar gillen. In gedachten zie ik haar met haar voet op de grond stampen, maar dat gebeurt niet echt natuurlijk. Ik vraag me af of dit nu toeval is of is het een Nederlandse manier van handelen?
Ik blijf moeite houden met deze agressieve manier van zaken doen en ook Stijn is onder de indruk.
Gelukkig loopt het meestal anders en uiteindelijk keren we met een auto vol mooie spullen en een zak lekkere spekkersen huiswaarts.

 

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!