Ouderwetse Limburgse vlaai
Dit recept is een recept wat van mond tot mond ging. Het is inmiddels wel bijna 80 jaar oud…
Maar nog altijd de moeite waard om eens uit te proberen.
Benodigdheden voor de bodem:
200 gram bloem
1 eetlepel suiker
½ losgeklopt ei
notendop verse gist
75 gram boter
iets meer dan een halve deciliter melk
Bereiden:
Verwarm de melk met boter en suiker totdat de boter gesmolten is ( niet te heet laten worden)
Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden, verkruimel de gist in het kuiltje en voeg het halve ei toe en daarna het lauwe melkmengsel.
Kneed heel goed door voor tenminste 5 minuten.
Leg een vochtige doek over de kom en laat het deeg 30 minuten rijzen.
In de tussentijd kun je de kruimels en de vulling maken
Benodigdheden kruimels
170 gram fijne suiker
165 gram boter
270 gram bloem
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel bakpoeder.
Meng alle ingrediënten snel en grondig door elkaar tot een samenhangend kruimelig geheel.
Zet weg in de koelkast.
Nu kun je voor een vulling naar wens kiezen.
je hebt ongeveer 800 gram vulling nodig voor een goed gevulde vlaai.
Als je voor appels kiest: Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
Opkoken met een beetje water en suiker naar smaak. Binden met custard. Stevig binden anders gaat de vulling lopen als je de vlaai aansnijdt.
Kersen: Pot kersen op siroop opwarmen en binden, naar smaak suiker toevoegen.
Een puddingvulling wordt van custard gemaakt.
Als het deeg zijn tijd gerezen heeft rol je in een ronde lap zo dun mogelijk uit.
Bekleed een ingevette vlaaivorm met een doorsnede van 28 cm met het deeg.
Vulling erop en daarna de resten deeg van de vorm afhalen door met de roller over de vorm te rollen.
Maak van het kruimeldeeg dikke kruimels en verdeel ze gelijkmatig over de vlaai.
Zet de vlaai ongeveer 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden.
Laat even afkoelen op een rooster, maar haal de vlaai zo snel mogelijk uit de vorm.
Tip: neem een vorm met losse bodem. Dan gaat de vlaai er gemakkelijk uit.
Succes en smakelijk!